48. Mag je als christen nou WEL of NIET oordelen?

“Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen.”

Mattheüs 7:5 HSV

 De uitspraak “je mag niet oordelen” is misschien wel één van de meest gebruikte teksten onder christenen. Dat wordt dan meestal gebruikt in de context dat je je maar met jezelf moet bemoeien of niet mag zeggen dat iets een zonde is waar iemand zich van hoort te bekeren.

De Bijbel lijkt zich in eerste instantie helemaal tegen te spreken want in Mattheüs 7:1-5 zegt Jezus dat we niet mogen oordelen, om vervolgens in Johannes 7:21-24 juist wel een rechtvaardig oordeel te verwachten van Zijn volgelingen. Spreekt de Bijbel zich hierin tegen?

 Let goed op dat Jezus zegt dat voordat je gaat oordelen je eerst moet kijken of je zelf geen balk in je oog hebt. Het is tenslotte hypocriet om iemand anders ergens op aan te spreken als je dat zelf ook doet (of nog erger). Als je dat gecontroleerd hebt en de balk hebt verwijderd mag je de splinter uit het oog van een ander halen!

Graag wil ik laten zien dat hoewel er eerst een tegenstelling lijkt te zijn, Gods Woord hier toch een heldere instructie over geeft!

Aanbevolen boeken:

– Hypergenade van Michael L. Brown
– Oordelen van Derek Prince
– De gezonde leer van Torben Sondergaard

 

 

 

Volg je ons al op YouTube?