“Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners aangesteld heeft om de gemeente van God te weiden, die Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed.”
Handelingen 20:28 HSV

Herder: 

Een herder is iemand die specifiek omziet naar de schapen van de kudde en ze helpt/ondersteunt bij hun noden. De Bijbel gebruikt verschillende woorden voor de herder zoals opziener, oudste of ouderling.
Er staat in 1Timotheus 3 en Titus 1 een behoorlijke lijst waar je aan moet voldoen om als een herder aangesteld te kunnen worden in een gemeente. Een herder houdt zich aan het betrouwbare Woord, kan menen daarmee bemoedigen en de tegensprekers weerleggen.

Als je kijkt hoe een schapenherder in de natuur zijn schapen beschermt tegen de wolven is dat een uitstekend beeld van hoe een goede herder in een gemeente zou moeten functioneren. Een herder heeft een hechte persoonlijke relatie met zijn schapen, is dus persoonlijk bereikbaar en toegankelijk. Ook leid een herder de kudde de juiste weg op en waarschuwt en bestraft hij ze als ze de verkeerde kant opgaan. Daarin is een broederlijke liefde voor de schapen natuurlijk de diepste motivatie.

In de Bijbel vinden we genoeg voorbeelden van herders die de schapen aan hun lot achterlieten, van hun fouten kunnen wij vandaag de dag nog leren.

Aanbevolen boeken:

– Gods kerk herontdekt van Derek Prince

 

 

 

Volg je ons al op YouTube?