“U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen;”

Mattheüs 5:43-44 HSV

Vervolging is niet altijd prettig…….soms heb je de vleselijke neiging om eens even goed terug te slaan! Toch heeft Jezus een radicale en wereld veranderde aanpak:

– Heb je vijanden lief en doe gaat aan wie je haten

– Zegen en bid voor degene die je beledigen en vervloeken

– Bied degene die je slaan je andere wang aan

Toch bleef het voor Jezus niet alleen bij woorden want Hij kon nog voor de mensen bidden toen hij op het kruis hing; “Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen.” Jezus schold niet terug toen hij uitgescholden werd of dreigde toen hij leed aan het kruis maar bleef tot het bittere eind in de liefde.

Veel problemen in de wereld komen door een gebrek aan zelfbeheersing. Het is een belangrijke eigenschap voor een christen waar wel eens makkelijk overheen gelezen kan worden. De Bijbel zegt zelfs dat je niet moet omgaan met mensen zonder zelfbeheersing omdat je er anders gewend aan raakt en dit je eigen leven negatief gaat beïnvloeden. We horen traag te zijn in het boos worden, ook als we soms gelijk hebben in een zaak. Zelfbeheersing is een onderdeel van de vrucht van de Geest, je hebt het nodig om vruchten te kunnen dragen voor God!

De Bijbel zegt meerdere malen dat de wraak uiteindelijk aan God toekomt, Hij is degene die er uiteindelijk een rechtvaardig oordeel over zal vellen. Soms kan het voor ons idee langer duren dan dat we willen, maar wacht op de Heere en Hij zal je verlossen. Als we ons eigen vlees in de dood brengen en we wandelen in de kracht van de Heilige Geest zullen we als christenen overwinnen in de liefde!

Aanbevolen boeken:

Foxe’s book of martyrs van John Foxe

Zij mogen de Hemel niet zien van Soon Ok Lee

De Christenreis van John Bunyan

 

 

 

Volg je ons al op YouTube?